Hus pečená s voňavými bylinkami
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Hus
Ingrediencie
- 1,5 kg husi, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, zmes korenia: bazalka, rozmarín, šalvia, 1,5 dl bieleho vína, 2 lyžice masti, 2,5 dl bieleho vývaru.
Postup
Krok 1
Očistená, umytá a osušená hus sa osolí, okorení a posype zmesou korenia zvonku aj znútra. Hus sa na pekáči poleje roztopenou husacou masťou, mierne podleje vývarom a pečie v rúre domäkka. Počas pečenia sa hus občas obracia, aby bola z obidvoch strán upečená dozlata, polieva výpekom a podľa potreby dolieva vínom. Tučnejšie časti sa mierne popichajú, aby sa masť vypiekla. Upečená hus sa vyberie a uchová v teple. Šťava sa upraví vyvarením alebo doleje vývarom, povarí a precedí. Pri podávaní sa porcia pečenej husi poleje šťavou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.