Domáce pletenky

2016-05-11
  • Domáce pletenky
  • Čas prípravy : 50 min.
  • Čas varenia : 30 min.
  • Celkový čas : 80 min.

Popis

Voňavé domáce pletenky, ktoré podávame čerstvé. Posypeme makom, kmínom, sezamom alebo hrubou soľou.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 dl mlieka
  • 22 g čerstvých kvasníc (polovicu kocky)
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 4 lyžica bieleho jogurtu
  • 50 g masla
  • 1 ks žĺtok
  • 2 lyžica mlieka
  • celý mak alebo opražené sezamové semienka či rascu, alebo hrubozrnnú soľ.

Postup

Krok 1

Do preosiatej múky pridáme lyžičku soli a prstami premiešame.

Krok 2

Do jamky vytvorenej v strede múky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich lyžičkou krupicového cukre a zalejeme malým množstvom teplého mlieka. V zvyšku mlieka rozpustíme maslo a keď kvasnice začnú kysnúť, pridáme všetky mlieko s maslom a biely jogurt. Vypracujeme hladké cesto, ktoré v miske prikryjeme, odložíme na teplé miesto a nechám asi hodinu kysnúť.

Krok 3

Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme na 36 častí. Z každej šúľok a po tri spletieme do tvaru pleteniek. Z uvedeného množstva by malo vzniknúť 12 pleteniek.

Krok 4

Poukladáme ich na plechy a necháme asi 20 minút kysnúť. Potrieme ich žĺtkom rozšľahaným s mliekom a posypeme makom, alebo sezamovými semienkami, či rascou alebo len hrubozrnnou soľou.

Krok 5

Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a upečieme do zlato-hneda.

Krok 6

Do rúry je vhodné vložiť hrnček vody, alebo pred vložením plechov s pletenkami rúru pofŕkať vodou.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 817
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

818

Podobné recepty:
  • Šišky III

    Šišky III

  • Miškine pusinky

    Miškine pusinky

  • Oškvarkové pagáčiky

    Oškvarkové pagáčiky