Jablkové pité
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 1/2 citróna (kôru), 250 g stuženého tuku (napríklad Hera, Heliol, Palmarin), 2 vajcia. Jablková plnka: 1,2 kg jabĺk, 3 lyžice krupicového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1/2 dl vody, za hrsť vlašských orechov.
Postup
Krok 1
Plnka: ošúpané a jadrovníkov zbavené jablká pokrájame na mesiačiky a krátko ich povaríme s malým množstvo (0,5 dl) vody, tromi lyžicami krupicového cukru, vanilkovým cukrom. Po miernom zmäknutí jabĺk (pozor, nerozvariť) a odstavení z ohňa primiešame mletú škoricu a posekané vlašské orechy. Cesto: do preosiatej múky pridáme preosiaty cukor, kypriaci prášok, postrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Pridáme zmäknutý tuk, dve vajcia a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na polovice a rozvaľkáme na veľkosť plechu s vyššími okrajmi. Cesto prenesieme na plech pomocou valčeka. Na prvú vrstvu cesta navrstvíme jablkovú plnku a prikryjeme druhým cestom, ktoré popicháme vidličkou, aby mohla unikať z plnky para. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 25 minút. Vychladnutý koláč pokrájame na kocky a posypeme práškovým cukrom.