Hus pečená na sedliacky spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Hus
Ingrediencie
- 1,8 kg husi, 1 lyžičku soli, 2 lyžice masla, 3 dl bieleho vývaru. Do plnky: 2 krajce sendviča (žemle), 0,5 dl mlieka, 2 lyžice masla, cibuľu, 3 šalotky, 150 g husacej alebo inej hydinovej pečene, 30 g slaniny, petržlenovú vňať, 1 lyžičku šalvie, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, muškátový orech, 2 jablká.
Postup
Krok 1
Očistená, umytá a osušená hus sa naplní pripravenou plnkou, upevní motúzom (zašije) alebo kovovou ihlicou, osolí, vloží do pekáča, poleje roztopeným maslom, mierne podleje vývarom a pečie domäkka. Počas pečenia sa hus polieva výpekom - šťavou - a podľa potreby dolieva vývarom. Upečená hus sa vyberie a uchová v teple. Vypečený tuk sa zleje, výpek sa zaleje potrebným množstvom horúceho vývaru, povarí, precedí a pridá sa trochu tuku zo zliatej masti z pečenia. Príprava plnky: Olúpaný sendvič sa navlhčí mliekom, pridá sa na masle podusená, nadrobno nakrájaná cibuľa so šalotkou, na drobné kocky nakrájaná pečeň a zomletá slanina. K pripravenej zmesi sa pridajú vychladnuté, olúpané, jadrovníkov zbavené postrúhané jablká, podusené na masle. Nakoniec sa pridá najemno nakrájaná petržlenová vňať so šalviou, vajce, osolí sa, okorení mletým čiernym korením, muškátovým orechom a spolu dobre premieša. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové knedle, žemľové knedle, rôzne upravená kapusta.