Hus pečená na sedliacky spôsob

2015-09-29

Ingrediencie

  • 1,8 kg husi, 1 lyžičku soli, 2 lyžice masla, 3 dl bieleho vývaru. Do plnky: 2 krajce sendviča (žemle), 0,5 dl mlieka, 2 lyžice masla, cibuľu, 3 šalotky, 150 g husacej alebo inej hydinovej pečene, 30 g slaniny, petržlenovú vňať, 1 lyžičku šalvie, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, muškátový orech, 2 jablká.

Postup

Krok 1

Očistená, umytá a osušená hus sa naplní pripravenou plnkou, upevní motúzom (zašije) alebo kovovou ihlicou, osolí, vloží do pekáča, poleje roztopeným maslom, mierne podleje vývarom a pečie domäkka. Počas pečenia sa hus polieva výpekom - šťavou - a podľa potreby dolieva vývarom. Upečená hus sa vyberie a uchová v teple. Vypečený tuk sa zleje, výpek sa zaleje potrebným množstvom horúceho vývaru, povarí, precedí a pridá sa trochu tuku zo zliatej masti z pečenia. Príprava plnky: Olúpaný sendvič sa navlhčí mliekom, pridá sa na masle podusená, nadrobno nakrájaná cibuľa so šalotkou, na drobné kocky nakrájaná pečeň a zomletá slanina. K pripravenej zmesi sa pridajú vychladnuté, olúpané, jadrovníkov zbavené postrúhané jablká, podusené na masle. Nakoniec sa pridá najemno nakrájaná petržlenová vňať so šalviou, vajce, osolí sa, okorení mletým čiernym korením, muškátovým orechom a spolu dobre premieša. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové knedle, žemľové knedle, rôzne upravená kapusta.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1530
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1531

Podobné recepty:
  • Plnená koža z kuraťa

    Plnená koža z kuraťa

  • Varené hydinové mäso

    Varené hydinové mäso

  • Kokosové kura

    Kokosové kura

kuk