Bulharský fazuľkový guláš
2016-05-03- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Dusené mäso , Cudzokrajná kuchyňa , Bulharská kuchyňa , Hovädzie mäso , Polievky , Výdatné
- Čas prípravy : 45 min.
- Čas varenia : 2 min.
- Celkový čas : 3 min.
Popis
Tradičná národná špecialita Bulharov. Bulharský fazuľkový guláš sa pripravuje z bravčoviny, hovädziny a, samozrejme, fazuliek.
Ingrediencie
- 1 kg 1 kg bravčového pliecka
- 0,5 kg 0,5 kg hovädzieho predného
- 2 ks 2 cibule
- 10 strúčik 10 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 1 viazanička 1 viazaničku petržlenovej vňate
- 200 g 200 g paradajkového pyré
- 1 lyžička 1 lyžičku soli
- 1 lyžička 1 lyžičku mletej rímskej rasce
- 1 lyžička 1 lyžičku drvenej saturejky
- 0,5 lyžička 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 800 g 800 g zelenej fazuľky
- 2 dl 2 dl červeného vína
- 1 dl 1 dl oleja
- 2 lyžica 2 lyžice hladkej múky.
Postup
Krok 1
Bravčové aj hovädzie pokrájame na kocky. Do hrnca dáme olej, ktorý rozohrejeme a vložíme doň hovädzie mäso. Mäso dusíme za občasného premiešania. Po asi 30 minútach pridáme bravčové, soľ, mleté čierne korenie, rímsku rascu, saturejku, mletú červenú papriku, nadrobno pokrájanú cibuľu, polovicu viazaničky petržlenovej vňate nadrobno pokrájanej, 5 prelisovaných strúčikov cesnakj. Premiešame. Po chvíli podlejeme červeným vínom, premiešame a dusíme na miernom ohni. Počas dusenia, podľa potreby podlievame vodou, ale iba v takom množstve, aby zmes bola stále pomerne hustá. Asi po hodine dusenia pridáme paradajkový pretlak, rovnaké množstvo vody a pokrájanú zelenú fazuľku. Pripravíme si tmavú zásmažku z oleja a hladkej múky, do ktorej po odstavení z ohňa pridáme 5 strúčikov prelisovaného cesnaku. Keď je mäso aj fazuľka mäkká, pridáme zásmažku. Krátko povaríme a odstavíme. Primiešame druhú polovicu nadrobno posekanej petržlenovej vňate.