Sviatočný mrežovník
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 2,5 dl mlieka, 42 g čerstvých kvasníc, 100 g krupicového cukru, 750 g polohrubej múky, 200 g masla, štipku soli, 2 žĺtky, 250 g slivkového lekváru. Na makovú plnku: 4 dl mlieka, 250 g práškového cukru, 0,5 kg pomletého maku, 2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôr. Na orechovú plnku: 4 dl mlieka, 250 g práškového cukru, 0,5 kg pomletých orechov. Na tvarohovú plnku: 250 g tvarohu, 30 g masla, 1 žĺtok, 100 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, za hrsť hrozienok, vajce na potretie, tuk (masť) na vymastenie plechu.
Postup
Krok 1
Do asi 1,5 dl teplého mlieka rozdrobíme kvasnice, primiešame lyžičku cukru, lyžičku múky a necháme na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme do misy, zmiešame s krupicovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo, štipku soli, žĺtky, vykysnutý kvások a zvyšok mlieka. Vymiesime hladké cesto. Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Cesto by sa malo zväčšiť na dvojnásobok. Maková plnka: mlieko zmiešame s cukrom a za stáleho miešania privedieme do varu. Odstavíme ohňa a primiešame pomletý mak a citrónovú kôru. Orechová plnka: mlieko zmiešame s cukrom a za stáleho miešania privediem do varu. Odstavíme z ohňa a primiešame pomleté orechy. Tvarohová plnka: tvaroh vyšľaháme (elektrickým šľahačom) so zmäknutým maslom a so žĺtkom. Postupne pridávame práškový a vanilkový cukor. Vareškou primiešame hrozienka. Vykysnuté cesto krátko premiešame a rozdelíme na štyri časti. Rozvaľkáme prvú časť cesta prenesieme ho na vymastený plech s vyššími okrajmi. Na plát cesta navrstvíme makovú plnku. Prikryjeme ju ďalším plátom cesta, na ktorý navrstvíme orechovú plnku. Položíme tretí plát cesta, ktorý potrieme lekvárom. Zo štvrtej časti vytvoríme mriežku. Do každej medzery mriežky dáme časť tvarohovej plnky. Mriežku potrieme rozšľahaným vajcom a plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 40 minút.