Zemiakové gnocchi s paradajkovou omáčkou
2019-04-10- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo zemiakov
- Kuchyňa: Talianska
Popis
Zemiakové gnocchi s paradajkovou omáčkou
Ingrediencie
- 4 zemiaky uvarené v šupke (deň vopred)
- 1 vajce
- soľ
- hladkú múku. Na omáčku: 4 mrkvy
- 4 stonky stopkového zeleru (Sedano)
- olivový olej
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 kg paradajok
- 6 bazalkových listov
- 100 g surovej prerastenej slaniny (bôčik)
- 1 cibuľu
- 5 dl červeného vína
- 1 dl sladkej smotany (33 %)
- parmezán
- kúsok čili papričky
- mleté čierne korenie
- petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Najprv pripravíme omáčku.
Krok 2
Sugo: olivový olej zahrejeme, pridáme na menšie kocky pokrájanú mrkvu, nadrobno pokrájanú cibuľu, na menšie kúsky pokrájaný zeler, nadrobno pokrájaný cesnak a za stáleho miešania smažíme asi tri minúty.
Krok 3
Pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, premiešame a dusíme do zhustnutia.
Krok 4
Pridáme pokrájané listy bazalky, odstavíme z ohňa a rozmixujeme.
Krok 5
Osobitne, na lyžici oleja osmažíme na menšie rezančeky pokrájanú prerastenú slaninu.
Krok 6
Miešame, až sa slanina začne sfarbovať do zlato-hneda.
Krok 7
Pridáme a speníme pokrájanú cibuľu. Pridáme víno, nadrobno pokrájanú papričku a miešame, až sa alkohol odparí.
Krok 8
Zalejeme pripraveným sugom.
Krok 9
Prevaríme a zjemníme smotanou. Pridáme zopár hobliniek parmezánu, premiešame a odstavíme z ohňa.
Krok 10
Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Krok 11
Ošúpané zemiaky postrúhame alebo prelisujeme. Pridáme vajce a toľko hladkej múky až vznikne hustejšie cesto.
Krok 12
Z cesta tvarujeme valčeky s priemerom asi 2 centimetre, ktoré krájame na dvojcentimetrové kúsky. Vidličkou do nich urobíme priehlbinky a vhodíme do vriacej vody. Keď vyplávajú vyberieme ich dierovanou naberačkou a vložíme do paradajkovej omáčky. Premiešame. Podávame posypané hoblinkami parmezánu a pokrájanou petržlenovou vňaťou. Pre prípravu bezmäsitej verzie vynecháme slaninu.