Domáce pletenky
2016-05-11- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
- Čas prípravy : 50 min.
- Čas varenia : 30 min.
- Celkový čas : 80 min.
Popis
Voňavé domáce pletenky, ktoré podávame čerstvé. Posypeme makom, kmínom, sezamom alebo hrubou soľou.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 2 dl mlieka
- 22 g čerstvých kvasníc (polovicu kocky)
- 1 lyžička krupicového cukru
- 4 lyžica bieleho jogurtu
- 50 g masla
- 1 ks žĺtok
- 2 lyžica mlieka
- celý mak alebo opražené sezamové semienka či rascu, alebo hrubozrnnú soľ.
Postup
Krok 1
Do preosiatej múky pridáme lyžičku soli a prstami premiešame.
Krok 2
Do jamky vytvorenej v strede múky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich lyžičkou krupicového cukre a zalejeme malým množstvom teplého mlieka. V zvyšku mlieka rozpustíme maslo a keď kvasnice začnú kysnúť, pridáme všetky mlieko s maslom a biely jogurt. Vypracujeme hladké cesto, ktoré v miske prikryjeme, odložíme na teplé miesto a nechám asi hodinu kysnúť.
Krok 3
Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme na 36 častí. Z každej šúľok a po tri spletieme do tvaru pleteniek. Z uvedeného množstva by malo vzniknúť 12 pleteniek.
Krok 4
Poukladáme ich na plechy a necháme asi 20 minút kysnúť. Potrieme ich žĺtkom rozšľahaným s mliekom a posypeme makom, alebo sezamovými semienkami, či rascou alebo len hrubozrnnou soľou.
Krok 5
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a upečieme do zlato-hneda.
Krok 6
Do rúry je vhodné vložiť hrnček vody, alebo pred vložením plechov s pletenkami rúru pofŕkať vodou.