Cambridgeský čokoládový krém
2016-03-16- komentárov
- Kategórie: Dezerty , Iné
Popis
Sladký krém pre každú príležitosť.
Ingrediencie
- 3 ks celé vanilkové struky
- 2 dl mlieka
- 3,75 dl šľahačkovej smotany
- 8 ks veľkých žĺtkov
- 70 g kryštálového cukru
- 1 lyžica kakaového prášku (vrchovatú)
- 100 g kvalitnej čokolády polámanej na kúsky
- trochu cukru na skaramelizovanie
Postup
Krok 1
Nožom pozdĺžne rozkrojíme vanilkové struky, vyškriabeme z nich semiačka a struky pokrájame. Semiačka a struky vložíme do panvice s hrubým dnom spolu s mliekom a smotanou na šľahanie. Pomaly varíme asi 5 minút, kým sa vanilková vôňa nevsiakne.
Krok 2
V miske, ktorá bude pasovať na vrch panvice, ale tak, aby to nej nespadla, 1 minútu šľaháme vaječné žĺtka, cukor a kakaový prášok. Za neustáleho pomalého miešania, pridáme vanilkou ochutené mlieko a smotanu a stále šľaháme. Pridáme asi na 2,5 cm výšky panvice horúcu vodu, privedieme do mierneho varu a misku postavíme na vrch panvice. Vaječný krém pomaly varíme asi 5 minút, občas zamiešame, kým sa nelepí na lyžicu. Vaječný krém pretlačíme cez jemné sito do čistej nádoby. Vyhodíme vanilkové struky.
Krok 3
Rúru predhrejeme na 150 °C a ohňovzdorné misky postavíme na vysokotlakový pekáč. Rozdelíme do nich čokoládu a potrasieme. Opatrne rozdelíme aj vaječný krém na čokoládu; ubezpečíme sa, že čokoláda nie je poškodená. Pekáč naplníme do polovice vodou. Pečieme v predhriatej rúre 30 až 45 minút, kým nie je zmes v strede zľahka roztrasená. Necháme vychladnúť, posypeme cukrom, ktorý necháme skaramelizovať.