Najznámejšie a najobľúbenejšie druhy cestovín

2008-09-08

Ingrediencie

  • Názvy cestovín často umožňujú odvodiť aj ich základné vlastnosti. Pozrieme sa hlavne na koncovky talianskych názvov cestovín. -ine alebo -ini znamená "malý" a poukazuje teda na menšiu veľkosť, resp. krehkú formu cestovín, napr. spaghettini, linguine; -oni znamená "veľký" a označuje väčšie alebo hrubšie cestoviny, ako napr. tortelloni; -elle označuje široké cestoviny, ako napr. tagliatelle, rigatoni či maccheroni; -ette označuje tenké cestoviny, ako orecchiette; rigate poukazuje na ryhovaný povrch cestovín, ako napr. penne rigate.

Postup

Krok 1

Bucatini - tenké makaróny; Cannelloni - veľké trubičky; Conchiglie - mušličky; Farfalle - motýliky, mašličky; Fettuccine - dlhé široké rezance; Fusilli - tenké špirály; Lasagne - lazane (pláty cesta); Linguine - ploché špagety; Maccheroni - makaróny; Orecchiette - ušká; Pappardelle - veľmi široké rezance; Penne - krátke rúrky; Penne rigate - ryhované rúrky; Ravioli - plnené taštičky; Rigatoni - oblé rúrky; Spaghetti - špagety; Spaghettini - tenké špagety; Tagliatelle - dlhé široké rezance; Tortellini - plnené taštičky; Tortelloni - veľké tortellini; Vermicelli - tenké rezančeky.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 873
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

874

Podobné recepty:
  • Náhrada za kečup

    Náhrada za kečup

  • Cibuľa kuchynská

    Cibuľa kuchynská

  • Dulový rôsol

    Dulový rôsol

kuk