Cestovina risoni s jemným humusom a paprikou
2016-04-05- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 15 min.
- Čas varenia : 10 min.
- Celkový čas : 25 min.
Popis
Talianska cestovina v kombinácií s humusom si určite získa nejedného labužníka!
Ingrediencie
- cestovina risini /krupica z tvrdej pšenice - lidl/
- zeleninová kocka
- solčanka
- cícer
- tahini /kúpené alebo pripravené doma zo sezamu/
- červené papriky
- olej
- rama
Postup
Krok 1
Cestovinu uvaríme podľa návodu, pridáme kúsok zeleninovej kocky. Cícer večer namočíme /vraj je mäkší, ak pridáme sódu bikarbónu/, ráno vodu zlejeme a uvaríme ho domäkka s pridaním opäť zeleninovej kocky, alebo solčanky. Po vychladnutí vymixujeme ručným mixérom, pridáme studenú až ľadovú vodu a mixujeme chvíľu do jemnej kaše, pridáme tahini - sezamovú pastu a opäť rozmixujeme, nepridávame prísady, ktoré sa do humusu obvykle dávajú. Papriku po dĺžke pokrájame, dáme na panvicu, pridáme trocha oleja a ramy, solčanku, málo vody a dusíme pod pokrievkou z oboch strán.
Krok 2
Podávame v kôpkach, okrem humusu môžeme pridať aj 2-3 lyžice celého cícera.
Krok 3
Pozn.: o sezame sa predpokladá, že pochádza z Indie, údajne sú sezamové semienka symbolom nesmrteľnosti, bol prvou rastlinou, z ktorej sa lisoval olej, obsahuje mnoho vápnika, pomáha v prevencii a liečbe osteoporózy a zlomenín.