Moldavská vertuta
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 2,5 dl mlieka, 2,5 dl vody, 2 vajcia, 1 dl sladkej smotany (33 %), 200 g stuženého tuku, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku cukru, 1 kg hladkej múky, 40 g kvasníc, 4 cibule, mleté čierne korenie, 1,5 kg zemiakov, rastlinný olej.
Postup
Krok 1
Kvasnice rozdrobíme do šálky, zalejeme menším množstvom teplého mlieka, pridáme lyžičku cukru. Necháme vykysnúť. Do misky nalejeme zvyšok teplého mlieka, teplú vodu, vajcia, soľ, kyslú smotanu a dobre premiešame. Pridáme kvások a postupne pridávame múku a vymiesime cesto. Počas miesenia pridávame po častiach zmäknutý margarín. Cesto by malo byť mäkké a nemalo by sa lepiť na ruky. Cesto prikryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste vykysnúť. Zemiaky a cibuľu postrúhame, pridáme soľ, mleté čierne korenie, olej a vymiešame. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a z každej vyformujeme guľu. Z cesta (najprv z jednej gule) vyťaháme na pomúčenom obruse veľký plát. Plát hojne potrieme olejom. Z druhej časti cesta tiež vyťaháme plát (nad prvým). Na druhý plát navrstvíme plnku a všetko zvinieme ako roládu, ktorú od stredu ku koncom krútime v rôznych smeroch, akoby sme žmýkali plátno. Skrútené „klobásu“ stočíme do slimáka, položíme na olejom vymastený plech, potrieme vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme približne 40 minút. Vertuta môže byť naplnená aj iným plnkami, napríklad tvarohovou, či z mletého mäsa, alebo aj niečím sladkým.