Trokšiar (oškvarkový koláč z Myjavy)

2013-11-23

    Ingrediencie

    • 400 g oškvarkov, 400 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 1 vajce, 1 žĺtok,2 lyžice oleja, 2 lyžičky soli, 80 g rastlinného tuku, 1 balenie (asi 42 g) kvasníc, 1 lyžičku cukru, 3 dl mlieka, 1 vajce na potretie, rascu na posypanie.

    Postup

    Krok 1

    Z časti teplého mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Polohrubú a hladkú múku zmiešame so soľou, pridáme kvások, vajce, žĺtok, olej, rastlinný tuk a mlieko. Vymiesime cesto a vyvaľkáme z neho štvorec. Ten potrieme polovicou nahrubo pomletých oškvarkov. Cesto preložíme smerom ku stredu (akoby sme tvarovali listovú obálku. Cesto prikryjeme miskou otočenou hore dnom a necháme kysnúť asi 20 minút. Cesto opäť rozvaľkáme do tvaru štvorca, potrieme druhou polovinou nahrubo pomletých oškvarkov, opäť preložíme, prikryjeme a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Cesto rozvaľkáme do tvaru plechu na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov Celzia a pečieme asi 30 minút.

     

    Priemerné hodnotenie členov

    (5 / 5)

    5 2 3762
    Ohodnoť tento recept

    2 ľudí hodnotilo recept

    3763

    Podobné recepty:
    • Medvedie tlapky

      Medvedie tlapky

    kuk