Kapustnica podľa Jána Mistríka
2018-03-10- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty hostí , Polievky , Výdatné
- Počet porcií : 10
- Čas prípravy : 180 min.
- Čas varenia : 9 min.
- Celkový čas : 11 min.
Popis
Pomaly varená kapustnica je niečo, čo sa oplatí zažiť. Vianoce sú ideálnym časom na relax pri varení takéhoto kúska kuchárskeho umenia.
Ingrediencie
- 2 kg údeného karé
- veľa celého bieleho korenia
- veľa celého čierneho korenia
- 4-5 hrsť sušených hríbov
- 200 g 200 g sušených sliviek
- 4-5 ks zemiakov
- 4-5 ks 4 až 5 stredne veľkých cibúľ
- 20-25 strúčik strúčikov cesnaku
- 3-5 ks stredne veľké jablká
- 4 lyžica cukru
- vegetu
- 2 ks rajčinového pretlaku
- 5-6 ks párov údených klobás
Postup
Krok 1
Údené karé uvaríme asi 2 hodiny s čierny, bielym korením, prípadne ďalšími koreninami podľa chuti. Uvarené mäso necháme v hrnci až do vychladnutia na izbovú teplotu. Mäso vyberieme a vývar scedíme. Uvarené mäso do kapustnice nepoužijeme. Do vývaru dáme kyslú kapustu, ktorú sme predtým vyžmýkali a prekrájali, aby nebola dlhá. Vodu z kapusty odložíme a dolievame podľa potreby (chuti, ako má byť kyslá). Pridáme namočené hríby, sušené slivky, pokrájané zemiaky, pokrájanú cibuľu, pokrájaný cesnak, ošúpané, jadrovníkov zbavené a pokrájané jablká. Dolejeme vodou na 18 až 20 litrov a pomaly varíme 6 až 8 hodín. Ku koncu varenia pridáme cukor a podľa chuti vodu z kapusty, vegetu podľa chuti a rajčinové pretlaky. Môže ďalej dochucovať i kečupom. Nakoniec vložíme do kapustnice klobásy, ktoré v nej varíme asi 30 minút až jednu hodinu. Uvarené klobásy vyberieme a podávame zvlášť.