Cuketové lasagne s baklažánom (bez cestovín)
2016-04-22- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 20 min.
- Čas varenia : 40 min.
- Celkový čas : 60 min.
Popis
Vegetariánske lasagne bez cestovín a mäsa.
Ingrediencie
- 1/2 bal veky
- 2 ks baklažány
- 3 lyžica hladkej múky na obaľovanie
- 5 ks vajec
- 1 hlávka cibuľu
- 3 ks cukety
- 4 ks paradajky
- 65 g masla
- 65 g hladkej múky
- 0,5 l mlieka
- 250 g tvrdého syra typu Eidam
- 1 lyžička provensálskych bylín
- 2 strúčik cesnaku
- soľ
- štipka mletej červenej štipľavej papriky
- olej
Postup
Krok 1
Baklažán pokrájame na tenké plátky, osolíme ich, obalíme v múke v dvoch rozšľahaných vajciach, v strúhanke pripravenej rozmixovaním veky a vypražíme ich do zlatista v oleji. Na dvoch lyžiciach oleja speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme cukety pokrájané na tenké hranolčeky a spolu krátko podusíme. Pridáme na kocky pokrájané ošúpané paradajky, krátko spolu podusíme a odstavíme z ohňa. Dochutíme soľou, nadrobno pokrájaným cesnakom, štipľavou paprikou a provensálskymi bylinami.
Krok 2
Keď zmes mierne vychladne, primiešame vajcia (aj tie, čo zostali po obaľovaní baklažánu) a zahustíme časťou strúhanky z veky. Zahrejeme maslo a krátko v ňom osmažíme hladkú múku. Za stáleho miešania metličkou postupne pridávame mlieko, až vznikne hustá bešamelová omáčka. Do vymasteného pekáčika poukladáme, v jednej vrstve, vypražené plátky baklažánu, polejeme ich časťou bešamelovej omáčky, navrstvíme časť udusenej cukety a posypeme časťou postrúhaného syra.
Krok 3
Takto vytvoríme dve až tri vrstvy – do spotrebovania surovín, pričom poslednou vrstvou bude postrúhaný syr. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25 až 30 minút.