Casserole zo zeleniny a so syrovými guľkami
2016-03-16- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy
Popis
Skúste Casserole pripraviť zo zeleniny namiesto mäsa. Neoľutujete! Chuť doplnia syrové guľky a čerstvé bylinky.
Ingrediencie
- 100 g hladkej múky
- 1/2 lyžička kypriaceho prášku
- 50 g masla
- 50 g syru Čedar
- viazanička petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
- 4 lyžica olivového oleja
- 10 ks šalotiek
- 300 g malých zemiakov
- 4 strúčik cesnaku
- 250 g baby karotky
- 2 ks kaleráby
- 7,5 dl zeleninového vývaru
- 3 dl bieleho vína
- 1/2 lyžička trstinového cukru
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 250 g zelenej fazuľky
- 250 g šampiňónov
- 1 ks menšia cuketa
- 2 lyžička kukuričnej škrobovej múčky
- 1 ks čili paprička
- 1 lyžica nadrobno pokrájanej pažítky
Postup
Krok 1
Múku zmiešame so zmäknutým maslom a medzi dlaňami vytvoríme akoby posýpku (mrvance). Pridáme najemno postrúhaný syr, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať (časť si odložíme na neskoršie použitie), soľ, mleté čierne korenie a premiešame. Nespracované cesto odložíme na hodinu do chladničky.
Krok 2
V hrnci zohrejeme olej a osmažíme na ňom do zlatista na štvrtiny prekrojené šalotky. Pridáme očistené zemiaky, pokrájané na štvrtiny a spolu so šalotkami opekáme asi 5 minút. Pridáme na štvrtiny prekrojené strúčiky cesnaku, baby karotku, na kocky pokrájaný kaleráb. Premiešame a podlejem zeleninovým vývarom a asi 2 dl vína. Pridáme štipku trstinové cukru, sójovú omáčku a privedieme do varu. Oheň stíšime na minimum a prikryté varíme asi 15 minút. Pridáme pokrájanú fazuľku a povaríme asi päť minút. Pridáme prekrojené šampiňóny (na polovice, či štvrtiny), na hranolčeky pokrájanú cuketu. V decilitri vína rozmiešame škrobovú múčku, pridáme do hrnca a premiešame. Do nespracovaného cesta pridáme dve lyžice studenej vody a vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme dlhý šúľok, ktorý pokrájame asi na tridsať kúskov. Z jednotlivých kúskov vytvarujeme guľky, ktoré vložíme do hrnca. Varíme ešte 10 až 15 minút.
Krok 3
Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a nadrobno pokrájanou čili papričkou. Odstavíme z ohňa a pridáme nadrobno pokrájanú (odloženú) petržlenovú vňať a pažítku.