Fazuľový guľáš s údeným kolenom
2018-02-12- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Údené mäso , Hovädzie mäso , Dusené mäso
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Fazuľový guľáš s údeným kolenom
Ingrediencie
- 1 ks veľké údené koleno (okolo 1,5 kg)
- 4 ks bobkové listy
- 500 g suchej strakatej fazule
- 150 g bravčovej masti
- 4 ks veľké červené cibule
- 3 lyžica mletej červenej papriky
- 3 ks zelené papriky
- kúsok feferónu
- 2 ks paradajky
- 1,5 kg hovädzieho predného
- 12 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ
- 3 lyžica paradajkového pretlaku
- 3 ks mrkvy
- 2 ks petržleny
- 1/4 ks zeleru
- 3 dl smotana na varenie
- 1,5 lyžica hladkej múky
- mleté čierne korenie
- kvalitnú údenú klobásu.
- štipku soli
- 100 g hladkej múky
- 1 ks vajce
Postup
Krok 1
Údené koleno a fazuľu dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Pridáme bobkové listy a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme približne dve hodiny – až mäso odpadáva od kosti a fazuľa je mäkká. Na masti osmažíme do zlatista pokrájanú cibuľu. Cibuľu stiahneme z ohňa a primiešame mletú červenú papriku. Paprika nesmie zhorieť, preto, ak je masť s cibuľou príliš horúca, pridáme malé množstvo vody. Ak sme pridali vodu, vydusíme ju a pridáme zelenú papriku, kúsok feferónu a paradajky, pokrájané na kocky. Premiešame a po chvíli pridáme hovädzie mäso pokrájané na kocky. Miešame, až sa mäso zatiahne. Pridáme 8 prelisovaných strúčikov cesnaku, mletú rascu a lyžičku soli. Prikryté dusíme na miernom ohni, až je mäso mäkké. Podľa potreby prilievame malé množstvá vriacej vody (alebo vody, v ktorej sa varí koleno). Keď je mäso takmer mäkké, pridáme paradajkový pretlak. Ku kolenu s fazuľou pridáme na väčšie kusy pokrájanú mrkvu, petržlen a zeler a uvaríme do mäkka. Mäkké údené koleno opatrne vyberieme, vykostíme a necháme schladiť, aby sa lepšie krájalo. Po vychladnutí mäso pokrájame na kocky. Mäkkú fazuľu so zeleninou, pokrájané koleno a časť vývaru z kolena a fazule pridáme k mäkkému hovädziemu mäsu. V smotane vymiešame hladkú múku, štyri prelisované strúčiky cesnak. Primiešame horúcu, riedku, šťavu z hrnca a zmes pomaly, za stáleho miešania vlejeme do hrnca. Pridáme na kolieska pokrájanú klobásu. Zo 100 gramov hladkej múky, jedného vajca a štipky soli vymiešame hustejšie cesto, ktoré nastrúhame do gulášu. Necháme prevrieť. Podľa potreby ochutíme soľou a mletým čiernym korením.