Fazuľový guľáš s údeným kolenom

2018-02-12
  • Fazuľový guľáš s údeným kolenom

Popis

Fazuľový guľáš s údeným kolenom

Ingrediencie

  • 1 ks veľké údené koleno (okolo 1,5 kg)
  • 4 ks bobkové listy
  • 500 g suchej strakatej fazule
  • 150 g bravčovej masti
  • 4 ks veľké červené cibule
  • 3 lyžica mletej červenej papriky
  • 3 ks zelené papriky
  • kúsok feferónu
  • 2 ks paradajky
  • 1,5 kg hovädzieho predného
  • 12 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ
  • 3 lyžica paradajkového pretlaku
  • 3 ks mrkvy
  • 2 ks petržleny
  • 1/4 ks zeleru
  • 3 dl smotana na varenie
  • 1,5 lyžica hladkej múky
  • mleté čierne korenie
  • kvalitnú údenú klobásu.
  • štipku soli
  • 100 g hladkej múky
  • 1 ks vajce

Postup

Krok 1

Údené koleno a fazuľu dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Pridáme bobkové listy a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme približne dve hodiny – až mäso odpadáva od kosti a fazuľa je mäkká. Na masti osmažíme do zlatista pokrájanú cibuľu. Cibuľu stiahneme z ohňa a primiešame mletú červenú papriku. Paprika nesmie zhorieť, preto, ak je masť s cibuľou príliš horúca, pridáme malé množstvo vody. Ak sme pridali vodu, vydusíme ju a pridáme zelenú papriku, kúsok feferónu a paradajky, pokrájané na kocky. Premiešame a po chvíli pridáme hovädzie mäso pokrájané na kocky. Miešame, až sa mäso zatiahne. Pridáme 8 prelisovaných strúčikov cesnaku, mletú rascu a lyžičku soli. Prikryté dusíme na miernom ohni, až je mäso mäkké. Podľa potreby prilievame malé množstvá vriacej vody (alebo vody, v ktorej sa varí koleno). Keď je mäso takmer mäkké, pridáme paradajkový pretlak. Ku kolenu s fazuľou pridáme na väčšie kusy pokrájanú mrkvu, petržlen a zeler a uvaríme do mäkka. Mäkké údené koleno opatrne vyberieme, vykostíme a necháme schladiť, aby sa lepšie krájalo. Po vychladnutí mäso pokrájame na kocky. Mäkkú fazuľu so zeleninou, pokrájané koleno a časť vývaru z kolena a fazule pridáme k mäkkému hovädziemu mäsu. V smotane vymiešame hladkú múku, štyri prelisované strúčiky cesnak. Primiešame horúcu, riedku, šťavu z hrnca a zmes pomaly, za stáleho miešania vlejeme do hrnca. Pridáme na kolieska pokrájanú klobásu. Zo 100 gramov hladkej múky, jedného vajca a štipky soli vymiešame hustejšie cesto, ktoré nastrúhame do gulášu. Necháme prevrieť. Podľa potreby ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

 

Priemerné hodnotenie členov

(3.6 / 5)

3.6 5 20038
Ohodnoť tento recept

5 ľudí hodnotilo recept

20039

Podobné recepty:
  • Bravčová roláda s pikantnou plnkou

    Bravčová roláda s pikantnou plnkou

  • Roštenka s ananásom a šampiňónmi

    Roštenka s ananásom a šampiňónmi

  • Rozmarínové mäsko

    Rozmarínové mäsko

kuk