Baranie stehno na bordeauxsky spôsob
2015-12-02- komentárov
- Kategórie: Baranie, jahňacie mäso , Dusené mäso
Popis
Šťavnaté mäso z barana pripravené na bordeauxský spôsob. Podávame s najrozličnejšími prílohami.
Ingrediencie
- 1 kg baranieho stehna bez kosti
- 4 strúčik cesnaku
- 50 g konzervovaných olív
- 25 g sardelových rezov
- 50 g bravčového bôčika
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- 2 ks klinčeky
- 2 ks feferóny
- 1 ks citrón
- 1 dl oleja
- 50 g cibule
- 100 g bravčových koží
- 25 g sušených húb
- muškátový oriešok
- 3.5 dl červeného vína
- soľ
- 50 g mrkvy
Postup
Krok 1
Vykostené, očistené, upravené, umyté, osušené baranie mäso sa prešpikuje na štvrtky nakrájaným cesnakom, olivami, na hrubšie rezance nakrájaným bôčikom, sardelami a upevní motúzom. Pripravené mäso sa osolí, okorení mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, vloží do vhodnej nádoby, posype na rezance nakrájanými feferónmi, pridajú sa nahrubo rozdrvené klinčeky, poleje sa olejom a nechá marinovať 24 hodín v chlade.
Krok 2
Počas marinovania sa stehno niekoľkokrát obráti. Mäso sa vyberie, opečie na oleji zo všetkých strán. Na dno kastróla sa vložia očistené, umyté bravčové kožky, na plátky nakrájaná mrkva, v slanej vode uvarené huby a na plátky nakrájaná cibuľa. Všetko sa podleje vínom a pod pokrývkou na miernom ohni dusí domäkka. V priebehu dusenia sa mäso polieva vlastnou šťavou, podľa potreby dolieva horúcou vodou. Upečené, mäkké mäso sa vyberie, zbaví motúza, vloží do kastróla a uchová v teple.
Krok 3
Šťava sa prevarí, dochutí soľou, korením, podľa potreby doleje vodou, prevarí a precedí. Šťava sa podáva osobitne v omáčniku.
Krok 4
Vhodné prílohy: rozlične upravené zemiaky, rozlične upravená dusená ryža, zeleninové šaláty.