Perlička dusená na slanine
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Perlička, holub
Ingrediencie
- 1,2 kg perličky, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 2 lyžice masla, 100 g cibule, 3 dl bieleho vývaru, po 4 zrnká nového a čierneho korenia.
Postup
Krok 1
Očistená, umytá, osušená perlička sa prešpikuje polovicou slaniny nakrájanej na tenké prúžky. Pripravená perlička sa osolí zvonku aj znútra, drezíruje a upevní motúzom alebo kovovou ihlicou. Zvyšok slaniny nakrájanej na kocky sa mierne rozškvarí, pridá sa polovica masla, nadrobno nakrájaná cibuľa a opraží sa do zlatista, zastrekne vývarom a vloží sa nahrubo rozdrvené čierne a nové korenie. Do základu sa vloží pripravená perlička a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Počas dusenia sa polieva šťavou, podľa potreby sa dolieva vývarom, pričom treba dbať, aby sa cibuľa nepripálila. Upečená, mäkká perlička sa vyberie a uchová v teple. Šťava sa upraví buď vyvarením, alebo doliatím vývaru na potrebné množstvo, pridá sa zvyšok masla, dochutí soľou a krátko povarí. Šťava sa necedí. Pri podávaní sa vždy narežú kĺby a porcia sa polieva šťavou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená ryža, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, kompóty.