Tokáň na červenom víne
2003-03-14- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 400 g odležanej sviečkovej, 60 g tuku, 40 g cibule, 60 g koreňovej zeleniny, 40 g hladkej múky, 10 g paradajkového pretlaku, 20 g citrónu, mleté čierne korenie, 0,5 dl červeného vína, 10 g cukru, soľ, voda alebo vývar.
Postup
Krok 1
Očistenú, umytú, osušenú sviečkovú odblaníme a pokrájame na tenšie rezy, osolíme a okoreníme. Cukor skaramelizujeme, pridáme tuk, očistenú, umytú na tenké kolieska pokrájanú zeleninu, cibuľu a popražíme. Na tomto základe po oboch stranách opečieme pripravené rezy sviečkovej, pridáme paradajkový pretlak, kolieska citrónu a všetko dusíme vo vlastnej šťave. Polomäkké mäso zo šťavy vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažným vývarom, dobre rozmiešame a varíme približne 30 minút. Hotovú šťavu prelisujeme (prepasírujeme) na polomäkké rezy, podľa potreby pridáme vodu alebo vývar a dusíme do mäkka. Hotový pokrm pred podávaním dochutíme červeným vínom. Ako prílohu podávame varené zemiaky alebo dusenú ryžu posypané sekaným zeleným petržlenom.