Viedenské hovädzie filé s tekvicou na mede
2003-10-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho filé (4 pláty), 2 lyžice horčice, soľ, mleté čierne korenie, 500 g cibule, 1 malý paradajkový pretlak, 2 dl červeného vína, 2 dl bieleho vína, 800 g tekvice, 2 až 3 polievkové lyžice medu, sójovú omáčku, trošku octu.
Postup
Krok 1
4 väčšie hovädzie plátky dobre naklepeme, osolíme, okoreníme z oboch strán a z jednej strany potrieme horčicou. 400 g cibule nakrájame na krúžky, (asi 100 g si odložíme a použijeme až na záver). Rozpálime olej na panvici a zároveň aj v hrnci. Do hrnca vložíme cibuľu, ktorú opražíme do hnedej farby. Na panvici prudko opečieme, z oboch strán, plátky mäsa. Mäso vyberieme a výpek z mäsa podlejeme červeným vínom, chvíľku prevaríme a pridáme k opraženej cibuli, ku ktorej sme už primiešali aj paradajkový pretlak. Vložíme aj mäso a spolu dusíme asi 30 minút. Medzitým očistíme tekvicu, nakrájame na kocky, krátko osmažíme na cibuli (nesmie byť rozvarená). Pridáme med, necháme chvíľku karamelizovať, pridáme štipku bieleho korenia, soľ a sójovú omáčku. Nakoniec zalejeme bielym vínom, prípadne vínnym octom. Dusíme asi 10 minút. Podávame ako prílohu k duseným viedenským hovädzím plátkom. Odloženú cibuľu opražíme na oleji a ozdobne posypeme ňou mäso.