Čokoládová šľahačka so sezamovo - karamelovým biskvitom
2016-04-18- komentárov
- Kategórie: Dezerty , Iné
- Počet porcií : 4
- Čas varenia : 70 min.
- Celkový čas : 70 min.
Popis
Biskvit je krehký vláčny koláčik, ktorý s čokoládovou šľahačkou chutí priam úžasne!
Ingrediencie
- 200 g kvalitnej tmavej čokolády rozlámanej na kúsky
- 70 g masla posekaného na kúsky
- 3,5 dl hustej smotany
- 2 ks vajcia
- 2 lyžica medu
- 1 lyžička škótskej whisky
- 455 g kryštálového cukru
- 8 lyžica masla
- 200 g sezamových semiačok
Postup
Krok 1
Nad hrniec s mierne sa variacou vodou postavíme misku, v nej pomaly roztopíme čokoládu a maslo, spolu zmiešame a odstavíme. V osobitnej miske vyšľaháme smotanu do tuha. V tretej miske vyšľaháme vajcia a med do penista, prilejeme whisky, roztopenú čokoládovú zmes a smotanu. Nalejeme do štyroch až šiestich malých, dobre vychladených pohárov na víno a dáme najmenej na 1 hodinu pred podávaním vychladiť.
Krok 2
Cukor a 8 lyžíc vody pomaly miešame v panvici na strednej teplote, kým sa nevytvorí sirup. Varíme ďalej, kým nezozlatne a neskaramelizuje, pridáme sezamové semiačka a varíme ďalej, kým hmota nezhnedne. Sezamový karamel nalejeme na olejom potretý nelepiaci sa pekáč alebo olejom potretý alobal. Pomocou špachtľového noža rozotrieme masu v hrúbke asi 0,5 cm, prípadne tenšiu. Necháme 15 minút odpočívať.
Krok 3
Karamelový biskvit pred podávaním polámeme na menšie kúsky. Servírujeme s čokoládovou šľahačkou.