Viedenský orechový zákusok

2004-10-16

Ingrediencie

  • Cesto: 450 g hladkej múky, 3 lyžice práškového cukru, 1/2 lyžičky soli, 250 g stuženého tuku (alebo masla), 6 lyžíc vody. Plnka: 300 g vlašských orechov, 200 g práškového cukru, 4,5 dl smotany na šľahanie, 2 lyžice masla, 6 lyžíc vody. Poleva: 250 g čokolády na varenie, kúsok masla.

Postup

Krok 1

Múku, cukor, soľ a tuk vymiešame. Pridáme vodu, premiešame a spracujeme cesto do tvaru gule. Odložíme na 30 minút na chladné miesto. Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Vychladené cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3. Dve tretiny cesta rozvaľkáme a vystelieme ním hlboký, vymastený a pomúčený plech. Do hrnca dáme cukor a vodu a uvaríme sirup. Odstavíme, pridáme maslo, prilejeme smotanu a prevaríme. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Odstavíme a pridáme posekané vlašské orechy a necháme chvíľu vychladiť. Hotovú plnku nalejeme na cesto a rozotrieme. 1/3 cesta rozvaľkáme a prikryjeme ním plnku. Vrchný plát cesta dobre pritlačíme hlavne na okrajoch, aby nám plnka nevytiekla počas pečenia. Pečieme 40 minút pri teplote 200 stupňov Celzia vo vopred rozohriatej rúre. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom (olejom) a rozotrieme na teplý zákusok. Po stuhnutí čokolády zákusok ozdobíme čokoládou tak, že vytvoríme čokoládovú mriežku. Krájame na štvorce a každý štvorec ozdobíme polovicou vlašského orecha.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 745
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

746

Podobné recepty:
  • Sladké zdravé bochníčky

    Sladké zdravé bochníčky

  • Marmeládová roláda

    Marmeládová roláda

  • Ovsené srdiečka

    Ovsené srdiečka

kuk