Mrežovník zo Strakoníc
2008-09-22- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 200 g stuženého tuku, 180 g práškového cukru, pol lyžičky soli, 1/4 l mlieka, 500 g jabĺk, citrónovú kôru, 6 lyžíc citrónovej šťavy, trocha škorice, 100 g hrozienok, 100 g posekaných orechov, 1 žĺtok, 200 g marhuľového džemu, 100 g práškového cukru na polevu.
Postup
Krok 1
Z preosiatej múky, prášku do pečiva, tuku, 50 g cukru, soli a mlieka vypracujeme krehké cesto. Odložíme ho na pol hodiny na chladné miesto. Medzitým očistíme a postrúhame jablká, premiešame s 12,50 g cukru, postrúhanou citrónovou kôrou, štyrmi lyžicami citrónovej šťavy, škoricou, hrozienkami a posekanými orechmi. Trištvrte cesta vyvaľkáme a vyložíme ním plech. Naň rozložíme jablkovú hmotu. Zvyšok cesta vyvaľkáme, nakrájame na pásiky a poukladáme do mriežky na koláč. Potrieme žĺtkom rozšľahaným v troške teplej vody. Koláč pečieme v rúre asi 30 - 35 min. Keď vychladne, potrieme ho marhuľovým džemom. Nakoniec ho potrieme citrónovou polevou - práškový cukor vymiešame s dvoma lyžicami citrónovej šťavy.