Vianočná čokoládová torta

2016-05-11
  • Vianočná čokoládová torta

Ingrediencie

  • 5 vajec
  • 100 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 60 g maizeny
  • 60 g polohrubej múky
  • 30 g najemno zomletej alebo instantnej kávy
  • maslo a múku na vymastenie formy. Plnka: 1 balíček čírej želatíny v prášku
  • 4 vaječné žĺtky
  • 100 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 2 dl mokka likéru
  • 130 g maslových keksov
  • 130 g kakaového prášku
  • 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja
  • 500 g nízkotučného tvarohu.

Postup

Krok 1

Maslom vymastíme a múkou vysypeme len spodok tortovej formy s priemerom 26 centimetrov, aby sa nám pekne zodvihlo cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov, plynovú na stupeň 2 - 3. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme vo vodnom kúpeli, najlepšie metličkou alebo elektrickým šľahačom s 50 gramami cukru, štipkou soli a tromi polievkovými lyžicami vlažnej vody na penistý krém. Do misy dáme múku, maizenu a zomletú kávu, premiešame. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na sneh. Sneh pridáme k žĺtkovému krému, primiešame múku a všetko vareškou dobre zľahka premiešame. Cesto nalejeme do formy, zarovnáme, vložíme do predhriatej rúry. Na druhej polohe mriežky pečieme približne 20 - 25 minút. Vlažný korpus uvoľníme z formy a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Pripravíme plnku. V miske vyšľaháme žĺtky s 50 gramami cukru a štipkou soli. Tortový korpus dva razy vodorovne prerežeme, spodný diel pokvapkáme 150 mililitrami likéru a položíme na podnos. Maslové keksy vložíme do mikroténového vrecúška a rozmrvíme pomocou váľka na cesto, časť odložíme na ozdobu. Zvyšok keksov zmiešame so zvyšným likérom. Kakaový prášok v miske zmiešame so zvyšným cukrom, 300 mililitrami vlažnej vody, olejom a metličkou, alebo elektrickým šľahačom šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hladkú masu, ktorú možno natierať. Polovicu kakaovej polevy odložíme, druhú polovicu rovnomerne natrieme na spodný a stredný plát korpusu. Tvaroh prešľaháme elektrickým šľahačom, osladíme, primiešame rozdrvené keksy. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, primiešame do tvarohového krému a necháme čiastočne stuhnúť. Na spodný plát torty rozotrieme polovicu krému, prikryjeme stredným, rozotrieme naň zvyšný krém, prikryjeme horným dielom a odložíme na jednu hodinu stuhnúť do chladničky. Celú tortu potrieme zvyšnou kakaovou polevou, posypeme keksovými omrvinkami a odložíme na dvadsať minút do chladničky.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 4419
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

4420

Podobné recepty:
  • Chlieb podľa Lindy Finkové

    Chlieb podľa Lindy Finkové

  • Smotanový zákusok

    Smotanový zákusok

  • Lokše plnené bryndzou a oškvarkami

    Lokše plnené bryndzou a oškvarkami