Karob (Rohovník obyčajný, Svätojánsky chlieb)

2016-04-25
  • Karob (Rohovník obyčajný, Svätojánsky chlieb)

Ingrediencie

  • Pochádza z rohovníku (Ceratonia siliqua), čo je subtropický, stále zelený strom alebo krík, ktorý je pestovaný v Stredozemí pre svoje plody. Týmito plodmi sú hrubostenné, po dozretí tmavohnedé, 10 až 30 centimetrov dlhé struky, ktoré sa tvarom podobajú malým rohom (možno odtiaľ má názov rohovník).

Postup

Krok 1

Struky sa používajú sušené, ako tzv. svätojánsky chlieb. V predajniach tiež prášok, vymletý z praženej karobovej drte, z extraktu zo sušených pražených i nepražených luskov karobu. Farba karobového prášku závisí od dĺžky praženia.Je zdravšou alternatívou kakaa vďaka podobnej farbe a chuti, a predovšetkým vysokému obsahu cukru (až 50% obsahu) a mnohými pozitívnymi účinkami na organizmus. V porovnaní s kakaom, má však 3x vyšší obsah vápnika, o tretinu menej kalórií, 15 až 20x menej tuku a neobsahuje škodlivé methylxanthíny. Karob je sladký čím sa môže znížiť obsah pridávaného cukru.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 931
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

932

Podobné recepty:
  • Huby v octe

    Huby v octe

  • Nakladané kapustné listy

    Nakladané kapustné listy

  • Talianska cestovina

    Talianska cestovina