Domáca mozzarella

2016-05-10
  • Celkový čas : 60 min.

Popis

Chutná mozzarella pripravená s láskou v pohodlí domova. Domáca mozzarella zachutí viac ako tá z obchodu.

Ingrediencie

  • 2 l mlieka (napríklad alpské alebo Berchtesgaderner Land v sklenených fľašiach)
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • 1/2 lyžička syridla

Postup

Krok 1

Studené mlieko nalejeme do hrnca a rozmiešame v ňom kyselinu citrónovú. Mlieko zahrejeme na 38°C, pričom teplotu kontrolujeme pomocou teplomeru. Teplomer by mal byť špeciálny pre meranie tekutín.

Krok 2

Mlieko prestaneme zahrievať, pridáme syridlo, minútu miešame a čakáme až sa začne oddeľovať srvátka. Po niekoľkých minútach, môže to trvať aj hodinu, bude v hrnci oddelené zrazené mlieko a tekutina. Obsah hrnca scedíme, pričom si 2,5 dl srvátky odložíme.

Krok 3

Zrazeninu necháme chvíľu odpočívať (odkvapkávať) v cedníku. Základ mozzarelly dáme do misky z materiálu vhodného pre mikroténové rúry. Vložíme do mikrovlnky a 1 minútu zahrievame, pričom sa oddelia zvyšky tekutiny. Hmotu vyberieme a rukami vymiesime, ako cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý vložíme ešte na 30 sekúnd do mikrovlnky.

Krok 4

Syr by sa mal zohriať iba na takú teplotu, aby sme ho mohli udržať v rukách. Vznikajúci mozzarellu rukami spracujeme ako kysnuté cesto. Syr bude pružnejší a pružnejší, po chvíli hmotu vytiahneme až na metrovú dĺžku, pričom sa už nesmie trhať. Teraz je už mozzarella hotová, vypracujeme ju do tvaru gule. Vložíme ju do odloženej srvátky rozmiešanej s lyžičkou soli a zriedenej s rovnakým množstvom vody. Odložíme do chladničky.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 710
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

711

Podobné recepty:
  • Týždňová diéta modeliek

    Týždňová diéta modeliek

  • Huby v masle

    Huby v masle

  • Korenie na americké zemiaky

    Korenie na americké zemiaky

kuk