Zeleninové lasagne
2019-04-10- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy , Cestoviny
- Kuchyňa: Talianska
- Čas varenia : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Zeleninové lasagne
Ingrediencie
- 150 g cukety
- 150 g baklažánu
- 150 g očistenej papriky
- 150 g paradajok
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- sušené oregano
- 500 g lasagní
- 700 g suga
- 0,5 l sladkej smotany (33 %)
- 500 g pikantného syra (napríklad Čedar)
- tymian. Na sugo: 4 mrkvy
- 4 stonky stopkového zeleru (Sedano)
- olivový olej
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 0,5 kg paradajok
- 6 ks bazalkových listov
Postup
Krok 1
Sugo: Olivový olej zahrejeme, pridáme na menšie kocky pokrájanú mrkvu, nadrobno pokrájanú cibuľu, na menšie kúsky pokrájaný zeler, nadrobno pokrájaný cesnak a za stáleho miešania smažíme asi tri minúty.
Krok 2
Pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, premiešame a dusíme do zhustnutia.
Krok 3
Pridáme pokrájané listy bazalky, odstavíme z ohňa a rozmixujeme.
Krok 4
Podávame s cestovinami alebo použijeme ako základnú surovinu v iných receptoch.
Krok 5
Hotové sugo môžeme skladovať niekoľko dní v chladničke, alebo sugo dáme do pohárov a sterilizujeme.
Krok 6
Sterilizované nám vydrží aj niekoľko mesiacov.
Krok 7
Lasagne: plátky cukety, baklažánu a papriky nasucho opečieme na panvici. V miske ich ochutíme olivovým olejom, prelisovaným cesnakom, soľou, mletým čiernym korením a oreganom.
Krok 8
Dno zapekacej misky polejeme sugom ochuteným tymianom, soľou a mletým čiernym korením.
Krok 9
Poukladáme plátky lasagní, polejeme ochuteným sugom a smotanou a poukladáme opečené plátky cukety, baklažánu, paprík a pokrájané paradajky.
Krok 10
Posypeme syrom, pokvapkáme ochuteným sugom, smotanou.
Krok 11
Pokračujeme do spotrebovania surovín, resp. do výšky zapekacej misky.
Krok 12
Vrch posypeme väčšou vrstvou syra. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a zapekáme asi 40 minút.