Francúzsky slaný koláč (Quiche - kiš)
2016-02-16- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Iné
Popis
Koláč na slano vám zaručene urobí dobré chúťky.
Ingrediencie
- Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 8 lyžica studenej vody
- 1/4 lyžička soli.
- Náplň:
- 250 g netučnej slaniny
- 2,5 dl šľahačkovej alebo kyslej smotany
- 6 ks vajec
- 100 g tvrdého syra.
Postup
Krok 1
Cesto: do múky pridáme pokrájané maslo a spustíme elektrický hnetač. Pridáme studenú vodu, soľ a spracujeme. Z cesta vytvarujeme dva bochníky, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na, minimálne, 1 hodinu do chladničky. Jeden bochník rozvaľkáme na kruh a prenesieme do koláčovej formy s vlnitým okrajom, asi 3 cm vysokým. Cesto na okrajoch formy odrežeme. Cesto zaťažíme, napríklad fazuľou, a upečieme vo vyhriatej rúre. Pečieme asi 10 minút. Slaninu pokrájame na kocky (1,5 x 1,5 cm) a krátko opražíme. Opraženú slaninu rovnomerne navrstvíme do upečeného korpusu. Vajcia vyšľaháme so smotanou a štipkou soli. Primiešame nahrubo postrúhaný syr a zalejeme slaninu v korpuse. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do svetlo hnedej farby.