Rigó Jancsi

2015-09-29
  • Rigó Jancsi

Ingrediencie

  • 225 g zmäknutého masla, 280 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 lyžička vanilkovej esencie, 390 g polohrubej múky, 46 gramov kakaového prášku, 1 vrecúško prášku do pečiva, 1/2 lyžičky jedlej sódy, 1/2 lyžičky soli, 3 dl cmaru (alebo mlieka). Na čokoládovú polevu: 225 g mliečnej čokolády, 40 g masla, 2 lyžice kukuričného sirupu, 1 lyžičku vanilkovej esencie. Na čokoládovú penu: 130 g tmavej čokolády, 60 g masla, 4 vajcia, 70 g kryštálového cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 1 lyžicu tmavého rumu, 1,5 dl smotany na šľahanie.

Postup

Krok 1

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Za stáleho šľahania postupne pridávame vajcia. Pridáme vanilkovú esenciu (stále šľaháme) a postupne múku vopred zmiešanú s kakaom, práškom do pečiva, sódou a soľou. Striedavo s múkou prilievame cmar v takom množstve, aby vzniklo cesto husté ako med. Cesto vylejeme do maslom vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Povrch zarovnáme a pečieme 25 až 30 minút. Upečené cesto necháme úplne vychladnúť. Čokoládová pena: nad parou, za stáleho miešania, rozpustíme čokoládu a maslo. Čokoládovú hmotu necháme mierne vychladnúť a primiešame, s použitím šľahača, 4 žĺtky, rum a vanilkový extrakt. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhá sneh. Zo smotany vyšľaháme šľahačku. Sneh a šľahačku zľahka vmiešame do čokoládového základu. Upečený korpus plošne prekrojíme na dve polovice. Na jednu z nich navrstvíme väčšiu časť čokoládovej peny a prikryjeme druhým plátom korpusu. Čokoládová poleva: polámanú čokoládu roztopíme nad parou, primiešame maslo, kukuričný sirup a vanilkovú esenciu. Po miernom vychladnutí polevou potrieme naplnený zákusok. Vychladnutý zákusok pokrájame na kocky a na každú z nich dáme kopček čokoládovej peny.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 622
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

623

Podobné recepty:
  • Veľkonočný piškótový baranček

    Veľkonočný piškótový baranček

  • Oplátková torta

    Oplátková torta

  • Špenátová bábovka

    Špenátová bábovka