Moravský vrabec s kapustou a zemiakovými knedľami

2012-04-28

Ingrediencie

  • 600 g bravčového pliecka, 4 lyžice bravčovej masti, soľ, rascu, mleté čierne korenie, 6 strúčikov cesnaku, 2 dl svetlého piva. Na knedle: 600 g v šupke uvarených zemiakov, 80 g krupice, 80 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 lyžicu bravčovej masti, 1 lyžičku soli. Na dusenú kapustu: 3 lyžice bravčovej masti, 1 cibuľu, 1 lyžicu cukru, 600 g kyslej kapusty, 1 dl bieleho vína, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky rasce, 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia.

Postup

Krok 1

Odblanené pliecko pokrájame na 6 približne rovnakých kusov a opečieme ich na horúcej masti. Osolíme ich, posypeme rascou a čiernym korením, zmiešame s pokrájanou cibuľou, na plátky pokrájaným cesnakom. Krátko opečieme spolu s mäsom, všetko preložíme do pekáča, podlejeme pivom, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 35 minút. Mäso odkryjeme a pečieme ešte 10 minút. Zemiakové knedle: zemiaky najemno postrúhame, zmiešame s krupicou, polohrubou múkou vajcom, žĺtkom, masťou a soľou. Po dôkladnom vymiesení vytvarujeme valec s priemerom asi 4 cm a pokrájame ho na 4 cm dlhé kúsky. Z nich tvarujeme guľky a vhadzujeme ich do vriacej, osolenej vody. Z cestom pracujeme rýchle, pretože má tendenciu rednúť. Varíme asi 15 minút. Vyberieme ich a pomastíme bravčovou masťou, aby sa nezlepili a nevyschli. Dusená kapusta: cibuľu prekrojíme na polovice a tie pokrájame na tenké plátky. Cibuľu speníme na masti, pridáme cukor, necháme krátko skaramelizovať, pridáme prekrájanú kyslú kapustu, podlejeme vínom, osolíme, pridáme rascu a korenie. Premiešame a dusíme asi 10 minút.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1053
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1054

Podobné recepty:
  • Gazdovské toliare

    Gazdovské toliare

  • Bravčový jazyk v ríbezľovej omáčke

    Bravčový jazyk v ríbezľovej omáčke

  • Bravčový bôčik so šošovicou a kapustovou omáčkou

    Bravčový bôčik so šošovicou a kapustovou omáčkou

kuk