Koláč so sušenými slivkami

2013-12-15

Ingrediencie

  • 150 g masla, 350 g trstinového cukru, 400 g polohrubej múky, 2 lyžičky javorového sirupu, 400 g sušených sliviek, 2 lyžičky sódy bikarobóny, 4 vajcia, 1 lyžicu rumu. Na polevu: 100 g trstinového cukru, 50 g masla, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 2 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka. Na krém: 1,5 dl šľahačkovej smotany, 150 g čokolády s vyšším obsahom kakaa.

Postup

Krok 1

Sušené slivky zalejeme horúcou vodou a necháme asi 30 minút postáť. Vodu zlejeme a slivky zmiešame s rumom. Trstinový cukor vymiešame s vajcami. Primiešame zmäknuté maslo, javorový sirup a preosiatu múku, zmiešanú so sódou bikarbónou. Do hladkej hmoty primiešame na menšie kúsky nakrájané slivky. Cesto vylejeme do pekáča a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Do rúry vložíme aj nádobu s vodou. Pečieme asi hodinu. Poleva: cukor vymiešame s roztopeným maslom. Po častiach primiešame šľahačkovú smotanu a kondenzované mlieko. Zmes zahrejeme na teplotu asi 50 stupňov Celzia. Upečený koláč, ešte horúci, husto popicháme vidličkou a potierame pripravenou polevou až do jej spotrebovania. Polevou potretý koláč vložíme do horúcej, ale už vypnutej rúry a pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť. Krém: šľahačkovú smotanu privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Pridáme do nej polámanú čokoládu a miešame do jej rozpustenia. Na vychladnutý koláč navrstvíme čokoládový krém.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 576
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

577

Podobné recepty:
  • Grécky slaný koláč II

    Grécky slaný koláč II

  • Orechové ďatelinky

    Orechové ďatelinky

  • Ovocný medovník

    Ovocný medovník

kuk