Cassoulet
2016-05-27- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Dusené mäso
Popis
Stará francúzska lahôdka z fazule a mäsa.
Ingrediencie
- 500 g suchej bielej fazule
- 2 lyžica masti
- 2 ks bravčové uši
- 6 strúčik strúčikov cesnaku
- 1 veľkú cibuľu
- 2 ks mrkvy
- 4 plátok bravčového karé s kosťou
- 2 lyžica paradajkového pretlaku
- 4 plátok bravčovej krkovičky
- zväzok petržlenovej vňate
- 2 bobkové listy
- 2 vetvička tymianu
- kúsok čili papričky
- 1 lyžica kačacej masti
- 2 ks kačacie prsia s kožou
- 2 ks klobásy
- 4 lyžica čerstvej (mäkkej) strúhanky
- 2 lyžica pokrájanej petržlenovej vňate
Postup
Krok 1
12 hodín vopred namočenú fazuľu dáme variť do vody, bez soli. Fazuľu uvaríme tak, aby bola iba polomäkká. Vo veľkom kastróle, na masti opečieme plátky bravčového karé a krkovičky, na ktorých sme okraje narezali okraje. Opečené mäso odložíme na teplý tanier.
Krok 2
Do tuku vložíme očistené, na pásiky široké asi dva centimetre, pokrájané bravčové uši, pridáme celé strúčiky cesnaku, nahrubo pokrájanú cibuľu a na väčšie kolieska pokrájanú mrkvu. Poukladáme opečené plátky bravčového karé, pridáme paradajkový pretlak a navrstvíme časť polomäkkej fazule. Na fazuľu položíme osolené, osmažené plátky krkovičky a navrch položíme motúzikom zviazanú petržlenovú vňať, bobkové listy a tymian (bouquet garni), kúsok čili papričky a zvyšok fazule. Prilejeme toľko vody v ktorej sa varila fazuľa, aby tekutina siahala až povrch plátkov krkovičky. Necháme zovrieť na sporáku, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C na dve hodiny.
Krok 3
Na kačacích prsiach narežeme kožu do štvorcov. Opečieme ich na kačacom tuku, najprv kožou dolu. Súčasne, s kačacími prsiami, opečieme klobásy s niekoľkými zárezmi na povrchu. Opečené kačacie prsia pokrájame na plátky hrubé asi jeden centimeter, klobásy prekrojíme na polovice a položíme navrch obsahu kastróla, aj s masťou v ktorej sa opekali. Prilejeme, ak je to potrebné, aj vodu, ktorá nám zostala z varenia fazule. Povrch zľahka posypeme strúhankou a odkryté vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na desať minút.
Krok 4
Upečené jedlo posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.