Fondánová torta

2018-02-15
  • Fondánová torta

Popis

Fondánová torta

Ingrediencie

  • 5 ks vajec
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 150 g orechov
  • 50 g polohrubej múky
  • 1 lyžička masla
  • 0,5 l mlieka
  • 1,5 vrecúško čokoládové pudingu
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g orechov
  • 200 g masla
  • 1 lyžica rumu. Na fondán: 1 lyžicu medu
  • 2 lyžica vody
  • 1 lyžička práškovej želatíny
  • 1 lyžica rumu
  • 450 g práškového cukru
  • 25 g masla
  • 50 g čokolády na varenie

Postup

Krok 1

Päť žĺtkov vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Zľahka primiešame sneh vyšľahaný z piatich bielkov, po častiach múku a pomleté orechy. Cesto vylejeme do tortovej formy vymastenej lyžičkou maslom a vysypanej múkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 30 minút. Dopečenie korpusu, asi po dvadsiatich minútach, kontrolujeme špajdľou. Upečený korpus necháme vychladnúť. Plnka: z mlieka a pudingového prášku uvaríme pomerne hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Cukor a zmäknuté maslo vymiešame do peny. Po častiach primiešame vychladnutý puding, pomleté orechy, rum a vymiešame. Korpus plošne prekrojíme na tri časti. Naplníme plnkou a potrieme aj vrch. Fondán: v dvoch lyžiciach vlažnej vody necháme napučať želatínu. Mierne ju zahrejeme, pridáme lyžicu medu a lyžicu rumu. Postupne, po lyžiciach pridávame preosiaty práškový cukor dovtedy, až vznikne hladká nelepiaca sa hmota. Hmotu prikryjeme utierkou a necháme odstáť asi 8 hodín, resp. dovtedy až sa bude dať formovať. Fondán vyvaľkáme a pomocou valčeka preložíme na tortu. Maslo a čokoládu roztopíme a vymiešame nad parou. Tenkými pramienkami „cik-cak“ ozdobíme povrch torty.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1824
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1825

Podobné recepty:
  • Kokosové pusinky

    Kokosové pusinky

  • Slaný francúzsky koláč Quiche

    Slaný francúzsky koláč Quiche

  • Juhoafrické kávové pečivo

    Juhoafrické kávové pečivo

kuk