Fondánová torta
2018-02-15- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
- Kuchyňa: Francúzska
Popis
Fondánová torta
Ingrediencie
- 5 ks vajec
- 200 g práškového cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 150 g orechov
- 50 g polohrubej múky
- 1 lyžička masla
- 0,5 l mlieka
- 1,5 vrecúško čokoládové pudingu
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 200 g práškového cukru
- 200 g orechov
- 200 g masla
- 1 lyžica rumu. Na fondán: 1 lyžicu medu
- 2 lyžica vody
- 1 lyžička práškovej želatíny
- 1 lyžica rumu
- 450 g práškového cukru
- 25 g masla
- 50 g čokolády na varenie
Postup
Krok 1
Päť žĺtkov vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Zľahka primiešame sneh vyšľahaný z piatich bielkov, po častiach múku a pomleté orechy. Cesto vylejeme do tortovej formy vymastenej lyžičkou maslom a vysypanej múkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 30 minút. Dopečenie korpusu, asi po dvadsiatich minútach, kontrolujeme špajdľou. Upečený korpus necháme vychladnúť. Plnka: z mlieka a pudingového prášku uvaríme pomerne hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Cukor a zmäknuté maslo vymiešame do peny. Po častiach primiešame vychladnutý puding, pomleté orechy, rum a vymiešame. Korpus plošne prekrojíme na tri časti. Naplníme plnkou a potrieme aj vrch. Fondán: v dvoch lyžiciach vlažnej vody necháme napučať želatínu. Mierne ju zahrejeme, pridáme lyžicu medu a lyžicu rumu. Postupne, po lyžiciach pridávame preosiaty práškový cukor dovtedy, až vznikne hladká nelepiaca sa hmota. Hmotu prikryjeme utierkou a necháme odstáť asi 8 hodín, resp. dovtedy až sa bude dať formovať. Fondán vyvaľkáme a pomocou valčeka preložíme na tortu. Maslo a čokoládu roztopíme a vymiešame nad parou. Tenkými pramienkami „cik-cak“ ozdobíme povrch torty.