Hovädzie pečené v karamelizovanou cibuľovou omáčkou
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- Na marinovanie: 1,2 kg hovädzieho stehna, 1 cibuľu, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu cukru, 2 lyžice tmavej sójovej omáčky, 2 lyžice portského vína, 2 strúčiky cesnaku, 1/4 lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia. Na pečenie: 2 lyžice olivového oleja, 1 cibuľa , 1 dl portského vína, soľ, mleté čierne korenie.
Postup
Krok 1
Panvicu dobre zahrejeme, pridáme olivový olej, nahrubo pokrájanú cibuľu a opečieme ju dozlatista. Počas opekania cibule ju neustále miešame, podľa potreby znížime teplotu. Pridáme cukor a miešame až zhnedne. Podlejeme sójovou omáčkou, portským vínom, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a mleté čierne korenie. Znížime oheň a redukujme až marináda začne hustnúť. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Do marinády dáme celý kus mäsa a zabalíme ho do alobalu. Necháme v chladničke jeden až dva dni. Do rúry vložíme prázdny pekáč (najlepšie hrubostenný) zahrejeme na 210 stupňov Celzia. Pekáč vyberieme, dáme na sporák, nalejem doň olej nahrubo pokrájanú cibuľu. Cibuľu opražíme do svetlo hnedej farby. Marinované mäso osušíme a opečieme zo všetkých strán. Pridáme zvyšok marinády a prikryté vložíme do rúry. Teplotu znížime na 110 stupňov Celzia a pečieme asi 1,5 hodiny. Upečené mäso zabalíme do alobalu a necháme odpočinúť asi 10 minút. Výpek zahrejeme na sporáku, pridáme portské víno a za občasného premiešania zredukujeme. Omáčku dochutíme soľou a korením. Mäso rozbalíme, pokrájame na plátky hrubé asi 1 cm a prelejem omáčkou.