Pizza s čakankou
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Cestoviny, pizza , Pizza
Ingrediencie
- 1/2 hrnčeka teplej vody, 1/2 hrnčeka mlieka, 1 vrecúško sušených kvasníc, 2,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 lyžicu olivového oleja do cesta, 2 až 3 lyžice olivového oleja pre pečenie, hustú paradajkovú omáčku (môže byť s bazalkou), za hrsť strúhaného parmezánu. Príklad nezvyčajnej, ale výbornej náplne: 5 ančovičiek, olivový olej, 1 lyžičku kapár, zopár vločiek pálivej papriky, zopár posekaných čiernych olív, čakanku.
Postup
Krok 1
V miske zmiešame 1/2 hrnčeka teplej vody s 1/2 hrnčekom mlieka, sušenými kvasnicami a necháme vykysnúť kvások. Po vykysnutí pridáme do kvásku lyžicu oleja, 2 hrnčeky múky, zvyšok použijeme, ak je cesto ešte riedke. Cesto miesime ručne asi 15 minút. Vytvarujeme bochník, dáme ho misky vytretej olejom a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice a každú rukami, potom valčekom roztiahneme do strán. Povrch polejeme olejom, potrieme paradajkovou omáčkou asi 1 cm od okrajov. Posypeme strúhaným parmezánom a vložíme do rúry vyhriatej na maximum (220 až 300 stupňov Celzia). Takto sme získali základnú pizzu Margheritu. Náplň: na olivovom olej miešame zopár pokrájaných ančovičiek do ich roztopenia. Pridáme prepláchnuté, prípadne pokrájané kapary, zopár vločiek pálivej papriky, posekané čierne olivy. Premiešame a po chvíli pridáme čakanku pokrájanú na menšie kúsky. Dusíme asi 8 až 10 minút na prudšom ohni, aby sa čo najviac tekutiny odparili. Náplň navrstvíme na upečenú Margheritu.