Jablkovo orechový koláč
2016-03-18- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Popis
Lístkové cesto a jablká patria k sebe, tak ako aj chuť a vôňa škorice a vanilky.Výborný závin obohatený o vanilkový puding.
Ingrediencie
- 1 ks závinové lístkové cesto
- 2 dl mlieka
- 2 lyžica krupicového cukru
- 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku (Zlatý klas)
- 4 ks jablká
- 1 hrsť vlašských orechov
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 ks vajce
- práškový cukor na záverečné posypanie.
Postup
Krok 1
Z mlieka odlejeme asi štvrtinu, zvyšok privedieme do varu. Do horúceho mlieka primiešame dve lyžice krupicového cukru. V štvrtine studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok a tekutinu vlejeme za stáleho miešania do variaceho sa mlieka. Krátko povaríme a hustý puding necháme za občasného premiešania vychladnúť. Ošúpané a jadrovníkov zbavené jablká pokrájame na malé kocky a zmiešame s posekanými orechmi, škoricou a vanilkovým cukrom. Plát studeného lístkového rozprestrieme na studený plech, papierom na pečenie dolu. Do stredu plátu cesta, v šírke jednej tretiny, navrstvíme hustý puding a zmes jabĺk a orechov. Krajné časti cesta pokrájame na pásy široké asi dva centimetre a striedavo, zľava a sprava, mierne šikmo, ich preložíme na plnku. Konce koláča uzatvoríme, aby plnka nevytiekla. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme asi 20 minút, do zlato hnedého sfarbenia cesta. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.