Maďarský guláš podľa Jamie Olivera

2014-10-28

Ingrediencie

  • 2 papriky (červenú a žltú), 1 červenú cibuľu, 1 mrkvu, 1 buľvu feniklu, 1 jablko, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžičky mletej červenej papriky, 4 strúčiky cesnaku, 4 bobkové listy, 2 až 3 lyžice balzamikového octu, 0,5 kg bravčovej panenky, 1 lyžičku drveného koriandru, 0,75 l zahustenej paradajkovej šťavy (pretlak), 1/2 citróna, za hrsť rukoly, kelímok nízkotučného jogurtu. Na prílohu: 1 hrnček ryže (300 g), 2 hrnčeky vriacej vody, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku mletej červenej papriky. Mletú červenú papriku na dozdobenie.

Postup

Krok 1

Z paprík odstránime jadrovníky, cibuľu ošúpeme, mrkvu umyjeme a konce odstránime. Papriky, cibuľu, mrkvu, buľvu feniklu a celé jablko postrúhame na tenké plátky v kuchynskom robote. V panvici zahrejeme niekoľko lyžíc olivového oleja a pridáme postrúhanú zeleninu a ovocie. Premiešame a osmažíme. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a premiešame. Po chvíli pridáme prelisovaný cesnak, bobkové listy. Premiešame a prikryté dusíme. K udusenej zelenine pridáme dve až tri lyžice balzamikového octu a premiešame. Pridáme paradajkový pretlak (zahustenú šťavu). Premiešame a dusíme do zhustnutia. Pridáme šťavu z polovice citróna, osolenú rukolu, premiešame a odstavíme z ohňa. Pokým sa zelenina bude dusiť, pripravíme prílohu: hrnček ryže vysypeme do hrnca, zalejeme dvomi hrnčekmi vriacej vody, lyžičku soli. Keď sa voda vstrebá do ryže, povrch posypeme lyžičkou mletej červenej papriky (nemiešame). Premiešame a varíme. Bravčovú panenku pokrájame na 8 medailónikov, posypeme ich soľou, mletým čiernym korením, drveným koriandrom. Soľ a korenie vtrieme do mäsa a medailóniky päsťou naklepeme. Pokvapkáme ich olivovým olejom, poukladáme na suchú rozohriatu grilovaciu panvicu. Opekáme dve až tri minúty z každej strany. Zeleninový guláš preložíme na veľký tanier a navrch poukladáme opečené medailóniky bravčovej panenky. Dozdobíme lístkami rukoly a pokvapkáme bielym jogurtom. Môžeme posypať aj feniklovou vňaťou. Okolo gulášu dáme ryžu a všetko posypeme mletou červenou paprikou (všetko znamená guláš s ryžou, priestor okolo taniera, aj stôl). Namiesto ryže môžeme podávať tlačené zemiaky alebo chlieb. Týmto Jamie Oliver vzdal hold výbornému maďarskému gulášu.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1365
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1366

Podobné recepty:
  • Bravčová panenka s višňami

    Bravčová panenka s višňami

  • Budapeštianske prírodné rezne

    Budapeštianske prírodné rezne

  • Baraní chrbát pečený

    Baraní chrbát pečený

kuk