Kysnutý lekvárový koláč
2018-03-10- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Počet porcií : 6
- Čas prípravy : 50 min.
- Čas varenia : 40 min.
- Celkový čas : 90 min.
Popis
Najlepší kysnutý koláč s domácim lekvárom a posýpkou.
Ingrediencie
- 280 g hladkej múky
- soľ
- 1 ks vajce
- 1 ks žĺtok
- 60 g práškového cukor
- 80 g masla
- 1 dl mlieka
- tuk na vmastenie plechu
- hruškový alebo slivkový lekvár
- 15 g droždia
- 10 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 2 dl mlieka
- 40 g práškového cukru
- 40 g hrubej múky
- 40 g masla
Postup
Krok 1
Z mlieka, droždia, cukru a múky pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste. Preosiatu múku osolíme, pridáme rozšľahané vajce, žĺtok, cukor, roztopené maslo, vykysnutý kvások vlažné mlieko a zamiesime cesto ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto roztiahneme na dobre vymastený plech natrieme vrstvou lekváru, povrch posypeme posýpkou a upečieme vo vyhriatej rúre.
Krok 2
Posýpka: Maslo, múku a cukor zmiešame a rukou rozmrvíme.