Guláš so zeleninou a vajcom
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Varené mäso
Ingrediencie
- 500 g chudého hovädzieho mäsa, 2 lyžice bravčovej masti, 3 cibule, 4-5 lyžíc na kocky pokrájanej koreňovej zeleniny, 1 lyžica zeleného hrášku, 1 lyžica zelenej krájanej fazuľky, 4-5 ružičiek karfiolu, 4-5 ružičiek kelu, soľ, tymian, mleté čierne korenie, mletá paprika, 3 vajcia, 1 dl piva na podlievanie, 1 lyžica rajčiakového pretlaku.
Postup
Krok 1
Pokrájané hovädzie mäso vložíme do roztopenej masti so surovou cibuľou, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme vo vlastnej šťave. Keď sa šťava odparí, mäso podlejeme najprv teplou vodou, nakoniec pivom. Pokrájanú zeleninu vkladáme počas dusenia postupne, podľa potreby dĺžky dusenia: najprv koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen), potom fazuľku, kel, hrášok. Karfiolové ružičky dusíme v pare, navrchu ostatnej zeleniny, aby sa nezafarbil od rajčiakovej a zeleninovej omáčky. Časť zeleniny je možné aj zvlášť uvariť a vložiť do hotového gulášu. Pri dusení dáme pozor, aby sme podlievali malým množstvom vody a nakoniec piva, aby šťavy nebolo veľa, aby bola primerane hustá. Natvrdo uvarené a olúpané vajce opláchneme v studenej vode, prekrojíme a položíme na tanier do stredu gulášu žĺtkom hore. Guláš podávame so žemľovou knedľou.