Pečený bažant
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Bažant
Ingrediencie
- 1 bažant, soľ, 150 g údenej slaniny, 1 lyžica tuku, 1 malá cibuľa, 3-4 zrnká čierneho korenia a borievky.
Postup
Krok 1
Očisteného bažanta pripravujeme na pečenie s hlavou a s nôžkami. Hlavu strčíme pod krídlo, nohy ohneme dozadu a zviažeme. Prsia špikujeme údenou slaninou. Tento tradičný spôsob môžeme zmeniť tak, že hlavu a nôžky odsekneme (môžeme vyvariť v polievke) a bažanta obložíme slaninou alebo na prsiach, pod kožou a pod krídlami. Tuk roztopíme, vložíme pokrájanú cibuľu a upraveného, osoleného a slaninou špikovaného bažanta. Na miernom ohni, aby sa cibuľa nepripiekla opekáme bažanta zo všetkých strán. Opečené mäso podlejeme, vložíme korenie a v rúre pečieme mladý kus 45-50 minút. Starý kus dusíme pod pokrievkou a keď zmäkne, do červena upečieme v rúre. Šťavu precedíme. Upečeného bažanta rozsekneme na polovice a podávame s ryžou alebo s opekanými zemiakmi a so zeleninovým šalátom.