Šošovicový prívarok
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Teplé
Ingrediencie
- 2 hrnčeky šošovice, bobkový list, 2 lyžičky tuku, 2 lyžičky múky, 3 dl mlieka alebo 1 až 2 dl smotany, soľ, ocot, 2 zemiaky.
Postup
Krok 1
Šošovicu preberieme, odstránime poškodené zrná a necháme máčať asi 2 hodiny. Po napučaní má voda prekrývať šošovicu asi 2 až 3 cm. Pridáme bobkový list (nesolíme, aby sa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme pomaly, na miernom ohni do mäkka, asi 25 minút. Uvarenú šošovicu poznáme prehryznutím zrnka. Očistíme zemiaky, pokrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Z tuku a múky pripravíme tmavšiu zápražku, pridáme ku šošovici, rozmiešame, osolíme a varíme 5-10 minút. Pridáme uvarené zemiaky a smotanu. Ak treba, dolejeme mliekom a okyslíme octom. Šošovicový prívarok podávame s pečeným vajcom alebo s duseným mäsom, s údeným vareným mäsom a s tmavým chlebom.