Bratislavské rožky
2016-02-09- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Popis
Voňavé a chutné bratislavské rožky, ktorým neodoláte. Bratislavské rožky pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Ingrediencie
- 0.5 kg polohrubej múky
- 0.5 kg hladkej múky
- 1/2 lyžička soli
- 150 g práškového cukru
- 3 ks vajcia
- 300 g masla
- 3 lyžica oleja
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 2 kocka kvasníc
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžica polohrubej múky
- 1.5 dl teplého mlieka
- 1 kg mletého maku
- 500 g jemného kryštálového cukru
- 50 g vanilkového cukru
- 4 dl mlieka
- 1 ks citrón (použijeme iba citrónovú kôru)
- 1 lyžička mletej škorice
- vajcia na potretie
Postup
Krok 1
Cesto: maslo rozmrvíme v preosiatej múke. Kvasnice roztopíme v teplom mlieku, do ktorého sme pridali lyžicu kryštálového cukru a lyžicu polohrubej múky. Hladkú a polohrubú múku zmiešame, vysypeme na dosku. V strede múky urobíme jamku, pridáme cukor, lyžičku soli, vajcia, olej a kvások (z mlieka, kvasníc, cukru a múky). Zmiesime polotuhé cesto a necháme odpočinúť minimálne 2 hodiny. Plnku pripravíme tak, že mak zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Zalejeme vriacim mliekom, premiešame a prikryté necháme vychladnúť.
Krok 2
Odpočinuté cesto pokrájame na rovnaké asi 25 g kúsky, vyvaľkáme na oválne tvary, na kraj položíme 35 g plnky, zabalíme, položíme na plech, vytvarujeme na rožky a potrieme žĺtkom. Keď žĺtok zaschne, potrieme rozšľahanými bielkami. Rožky necháme v chlade 1/2 hodinu odpočívať a potom upečieme v rúre predhriatej na 180°C. Pečieme asi 30 minút.
Krok 3
Rúru zbytočne neotvárame. Dvojakým vajcom potreté cesto vytvorí mramorový povrch.