Bratislavské rožky

2016-02-09
  • Bratislavské rožky

Popis

Voňavé a chutné bratislavské rožky, ktorým neodoláte. Bratislavské rožky pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Ingrediencie

  • 0.5 kg polohrubej múky
  • 0.5 kg hladkej múky
  • 1/2 lyžička soli
  • 150 g práškového cukru
  • 3 ks vajcia
  • 300 g masla
  • 3 lyžica oleja
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 2 kocka kvasníc
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžica polohrubej múky
  • 1.5 dl teplého mlieka
  • 1 kg mletého maku
  • 500 g jemného kryštálového cukru
  • 50 g vanilkového cukru
  • 4 dl mlieka
  • 1 ks citrón (použijeme iba citrónovú kôru)
  • 1 lyžička mletej škorice
  • vajcia na potretie

Postup

Krok 1

Cesto: maslo rozmrvíme v preosiatej múke. Kvasnice roztopíme v teplom mlieku, do ktorého sme pridali lyžicu kryštálového cukru a lyžicu polohrubej múky. Hladkú a polohrubú múku zmiešame, vysypeme na dosku. V strede múky urobíme jamku, pridáme cukor, lyžičku soli, vajcia, olej a kvások (z mlieka, kvasníc, cukru a múky). Zmiesime polotuhé cesto a necháme odpočinúť minimálne 2 hodiny. Plnku pripravíme tak, že mak zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Zalejeme vriacim mliekom, premiešame a prikryté necháme vychladnúť.

Krok 2

Odpočinuté cesto pokrájame na rovnaké asi 25 g kúsky, vyvaľkáme na oválne tvary, na kraj položíme 35 g plnky, zabalíme, položíme na plech, vytvarujeme na rožky a potrieme žĺtkom. Keď žĺtok zaschne, potrieme rozšľahanými bielkami. Rožky necháme v chlade 1/2 hodinu odpočívať a potom upečieme v rúre predhriatej na 180°C. Pečieme asi 30 minút.

Krok 3

Rúru zbytočne neotvárame. Dvojakým vajcom potreté cesto vytvorí mramorový povrch.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1683
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1684

Podobné recepty:
  • Medové koláčiky

    Medové koláčiky

  • Piškótová roláda s jablkovou plnkou

    Piškótová roláda s jablkovou plnkou

  • Vianočné pupáky - opekance

    Vianočné pupáky - opekance