Hydinový základ - fond
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
Ingrediencie
- 400 g kurčaťa, 1 cibuľu, 0,6 l hydinového vývaru, 0,25 dl sherry, rozmarín, bobkový list, 1 strúčik cesnaku, 5 g bouquet garni, 5 zrniek čierneho korenia, soľ.
Postup
Krok 1
Očistené, vypitvané, umyté kurča sa rozseká na kusy, vloží do hrnca, pridá nahrubo nakrájaná cibuľa, prelisovaný cesnak, rozmarín, koreniny, zaleje sa vývarom a nechá zovrieť. Po zovretí sa zmierni príkon tepla a varí sa pomaly miernym varom. Počas varenia sa zbiera pena a nakoniec sa pridá sherry. Keď je mäso mäkké, vývar sa precedí, podľa potreby dochutí soľou, krátko povarí a nechá vychladnúť. Z vychladnutého fondu sa odstráni tuk, znova sa precedí cez plátno a vychladnuté sa uloží do chladničky. Hydinový základ - fond sa používa na prípravu jemných omáčok, štiav a pokrmov.