Zverinový základ - fond
2016-07-07- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
Popis
Recept zverinového základu je zabijak dlhých večerov.
Ingrediencie
- 300 g kostí a odrezkov zo zveriny
- 1 lyžicu masti
- 1 mrkvu
- kúsok zeleru
- 1 petržlen
- 1 malú cibuľu
- borievky
- nové a čierne korenie celé
- bobkový list
- 8 l vody
- 5 dl červeného vína.
Postup
Krok 1
Umyté kosti, odrezky mäsa a ďalší odpad zo zveriny sa rozsekajú na menšie kúsky, ktoré sa opečú. Na tuku sa krátko opraží na tenké plátky nakrájaná zelenina, cibuľa, zaleje vínom a spolu sa podusí. Podusená zelenina sa pridá k opečeným kostiam, zaleje sa vodou a nechá zovrieť. Po zovretí sa zníži príkon tepla a varí sa miernym varom. Počas varenia sa zbiera pena. Potom sa pridá korenie, bouquet garni a varí sa asi 3 hodiny. Uvarený základ sa precedí cez husté cedidlo, nechá vychladnúť, odstráni sa tuk a prepasíruje sa cez plátno, aby sa odstránili aj drobné zvyšky a nečistoty. Zverinový základ - fond sa používa na prípravu štiav, omáčok, zosilnenie polievok a pod.