Mrena morská na marseillský spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby morské
Ingrediencie
- 1 kg vypitvanej mreny, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, citrón, 100 g masla, 100 g koreňovej zeleniny, 1 dl hovädzieho vývaru, 1,5 dl bieleho vína, 1 dl bešamelovej omáčky, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Z očistenej, vypitvanej, umytej a osušenej mreny sa nakrájajú 200 g porcie. Jednotlivé kusy sa osolia, okorenia, pokvapkajú citrónovou šťavou a nechajú odležať. Očistená, na jemné rezance (julien) nakrájaná koreňová zelenina sa podusí na dvoch tretinách masla, zaleje vývarom a dusí do polomäkka. Do zeleniny sa vložia pripravené porcie mreny, podlejú vínom a dusia domäkka. Počas dusenia sa podľa potreby pridáva víno. Mäkké mäso sa vyberie a uchová v teple. Do šťavy so zeleninou sa pridá bešamelová omáčka zmiešaná s rajčiakovým pretlakom, sekanou petržlenovou vňaťou, premieša a krátko povarí. Omáčka sa podľa potreby dochutí soľou a korením. Porcie dusenej mreny sa pri podávaní polejú omáčkou. Vhodné prílohy: varené zemiaky, ryža a cestoviny.