Baranie stehno dusené
2015-12-02- komentárov
- Kategórie: Baranie, jahňacie mäso , Dusené mäso
Popis
Jemné baranie stehno podusené na víne. Prílohu k nemu zvoľte podľa chuti.
Ingrediencie
- 800 g baranieho stehna bez kosti
- 75 g slaniny
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie
- 2 lyžica masti
- 50 g koreňovej zeleniny
- cibuľu
- 2 strúčik cesnaku
- bobkový list
- 4 zrnko čierneho korenia
- tymian
- 1 lyžička rajčiakového pretlaku
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 dl bieleho vývaru
- 0.5 dl bieleho vína
Postup
Krok 1
Vykostené, očistené, umyté, osušené baranie stehno sa prešpikuje údenou slaninou nakrájanou na hrubšie rezance. Špikované stehno sa osolí, okorení, upevní motúzom, opečie zo všetkých strán na rozohriatej masti. Do masti po opečení mäsa sa pridá na plátky nakrájaná koreňová zelenina, cibuľa a krátko sa opraží.
Krok 2
Do opraženej zeleniny sa pridá najemno nakrájaný cesnak, bobkový list, celé čierne korenie, tymian, rajčiakový pretlak, spolu sa podusí, zapráši múkou, opraží a zaleje primeraným množstvom vývaru, vínom, zamieša sa a dobre povarí. Do povarenej šťavy sa pridá opečené mäso a dusí sa domäkka. Počas dusenia sa mäso obracia, podľa potreby dolieva horúcim vývarom. Mäkké mäso sa vyberie, vloží do kastróla a uchová v teple.
Krok 3
Šťava sa precedí, v prípade hustejšej konzistencie sa doleje vývarom, podľa potreby sa dochutí soľou, korením a povarí. Pred podávaním sa motúz z mäsa odstráni, mäso sa krája na plátky cez vlákna, kladie na horúci tanier a podlieva šťavou.
Krok 4
Vhodné prílohy: varené špagety, dusená ryža, opekané zemiaky, zeleninové šaláty.