Barania pečienka na liptovský spôsob
2015-12-02- komentárov
- Kategórie: Baranie, jahňacie mäso , Dusené mäso
Popis
Ak obľubujete pečienku, pripravte si ju aj na liptovský spôsob. Typická príloha je ryža.
Ingrediencie
- 800 g baranieho stehna bez kosti
- 4 strúčik cesnaku
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie
- 2 lyžica masti
- 150 g cibule
- 1 lyžička hladkej múky
- 2 lyžica rajčiakového pretlaku
- 0.5 dl červeného vína
- 3.5 dl vody
- 30 g sušených húb
- rozmarín
Postup
Krok 1
Očistené, vykostené, vo vlažnej vode umyté mäso sa špikuje cesnakom, osolí, okorení, upevní motúzom a nechá v chlade odležať. Mäso sa popráši múkou a opečie na tuku zo všetkých strán. Na tuku po opekaní mäsa sa dozlata opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa rajčiakový pretlak, víno, krátko sa podusí a do základu sa vloží opečené mäso.
Krok 2
V základe sa mäso za občasného obracania a polievania vlastnou šťavou dusí domäkka. Mäkké mäso sa vyberie a vloží do kastróla. Sušené huby sa namočia do studenej vody, potom sa uvaria. Uvarené huby sa scedia, nakrájajú na hrubšie rezance a pridajú do šťavy. Šťava sa podľa potreby osolí, okorení mletým čiernym korením, rozmarínom a krátko povarí. Z baranieho stehna sa odstráni motúz a krája sa cez vlákno. Podáva sa na horúcom tanieri, poliate šťavou s hubami.
Krok 3
Vhodné prílohy: halušky, rozlične upravená dusená ryža, rozličné zeleninové šaláty.