Jahňacie zaprávané s karfiolom
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Baranie, jahňacie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 800 g jahňacieho pliecka bez kosti, 75 g stuženého tuku, 150 g cibule, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 250 g uvareného karfiolu, 1 lyžicu hladkej múky, 1,5 dl kyslej smotany, petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Očistené, umyté, osušené jahňacie mäso sa nakrája na rovnomerné kúsky, asi 5 ks na porciu. Nadrobno nakrájaná cibuľa sa opraží na tuku dozlata, pridá sa pripravené mäso, osolí, okorení, mierne zaleje horúcou vodou a dusí domäkka. Počas dusenia sa občas zamieša, podľa potreby sa dolieva horúcou vodou. Mäkké mäso sa vyberie, základ sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží, zaleje vodou (môže sa použiť vývar z karfiolu), zamieša a dobre prevarí. Omáčka sa dochutí soľou, korením a precedí na mäso, pridá sa smotana a krátko povarí. Nakoniec sa pridá na ružičky rozobratý uvarený karfiol (aby sa karfiol v horúcej omáčke nerozpadol, môže sa uložiť na mäso a preliať horúcou omáčkou). Podáva sa horúce a navrchu sa posype najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Vhodné prílohy: varené zemiaky, dusená ryža, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.