Pagáče
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- SMOTANOVÉ: 350 g hladnej múky, 1 smetol, 1 žĺtok, tri štvrtiny balíčka prášku do pečiva, 1 téglik kyslej smotany. TVAROHOVÉ: 250 g hladkej múky, 250 g tvarohu alebo bryndze, 1 smetol, 1 celé vajce, soľ. PIKANTNÉ: 500 g hrubej múky, 100 g margarínu, 200 g oškvarkov, 2 vajcia 50 g kvasníc, 1,5 dl mlieka, 80 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice horčice, 1 lyžička ostrej paprikovej pochúťky alebo ostrého kečupu, mleté čierne korenie, soľ, 1 žĺtok na potieranie.
Postup
Krok 1
Z kvasníc a vlažného mlieka pripravíme kvások. Potom ho spolu s múkou, margarínom, vajcom a soľou spracujeme na polotuhé cesto. Necháme vykysnúť. Oškvarky, cibuľu a cesnak pomelieme a ochutíme soľou, korením, paprikovou pochúťkou a horčicou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na placku s priemerom 40 cm a celú potrieme oškvarkovou pastou. Cesto v polovici preložíme, vyvaľkáme a postup ešte dvakrát zopakujeme. Nakoniec z neho vykrajujeme kolieska, potierame žĺtkom a pečieme v predhriatej rúre.